Жителите на село Попинци ще затворят днес пътя  Пазарджик –

...
Жителите на село Попинци ще затворят днес пътя  Пазарджик –
Коментари Харесай

Попинци на протест срещу Асарел-Медет и нов рудник до селото

Жителите на село Попинци ще затворят през днешния ден пътя  Пазарджик – Панагюрище в символ на митинг против " Асарел - Медет " АД да стартира геоложки изследвания за следващ рандеман на мед по открит прийом от близката околност " Борова могила ".

Протестът е плануван за 18:30 часа, съобщи videlinabg.com

Находището се изследва още от 60-те години на предишния век и минното сдружение разполага с задоволително информация за него, сподели Георги Даскалов от селото. Според него задачата на " Асарел - Медет " е да организира проформа изследвания, като въз основа на тях получи право да записва комерсиално изобретение и оттова концесия по право върху находището. Не желаем нарушение на екологичното равновесие в региона, съобщи учителка от Попинци. Идете и вижте запълнените с отровна вода котловани на изоставените открити рудници, се включи различен попинчанин, който обърна внимание, че след всеки гърмеж във въздуха над Панагюрище се подвигат облаци прахуляк. 

Новата сага към Попинци стартира с получено писмо от “Асарел Медет ” до Кметството на селото на 19 април, с което от компанията уведомяват, че имат желание да прокарат 11 броя сондажи върху повърхност от 500 кв. м в местността " Петелово ", в частност " Коминско чукарче ", за изследване съществуване на находища от медна руда. За задачата те имали позволение от Министерство на околната среда и водите и Министерството на стопанската система и енергетиката, с следващо вероятно създаване и рандеман на мед посредством открит рудник след няколко години. Броени дни по-късно обществеността на Попинци излезе с петиция до всички висши държавни институции и кмета на Панагюрище Никола Белишки срещу желанието на " Асарел - Медет " АД.  Хората са безапелационни: " в района има към този момент задоволително настоящи и недействащи (но не и безвредни) мини, които тровят водата, почвата и въздуха ни. Откриването на още един рудник би било еднакво на екологична злополука. Припомняме, че “Борова могила ” е включена в обсега на НАТУРА 2000. Всички знаем за повишения брой онкологични, белодробни и алергични болести измежду възрастни и деца в общината. Не желаеме поради стопански ползи да жертваме живота и здравето си! Искаме бъдеще за децата си! Настояваме “Асарел Медет ” АД да отдръпват своето искане за геоложко изследване в повърхност “Борова могила ”. ”

Ден по-рано поданици на Попинци внесоха в Община Панагюрище протестна подписка, подкрепена от 955 души от общо 1400 с право на глас, а кметът, на собствен ред отдръпна точката от дневния ред на сесията на Общински съвет в четвъртък, чието приемане от съветниците щеше да развърже ръцете на минното сдружение да стартира изследванията. Решението на Никола Белишки пристигна след близо двучасовата полемика на взаимното съвещание на три комисии към Общински съвет – Панагюрище, с присъединяване на представители на “Асарел Медет ” и поданици на село Попинци.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР